Belgian Gaming Commission

Белгиската комисија за игри на среќа (BGA) е крајниот орган во врска со коцкањето и лиценцирањето за операторите во регионот. Да претпоставиме дека играч или компанија не ги следи прописите за коцкање. Во тој случај, на оние кои ќе се осмелат да го оспорат законот се наметнуваат високи казни. Без разлика дали играчот учествува во коцкање на нелиценцирани места или нелиценцирано казино нуди услуги за гејмерите во Белгија, двете страни ќе се соочат со строги последици. Целта на Комисијата е да го регулира работењето како средство за заштита на играчите од неугледни оператори на коцкање. Иако намерата на Комисијата не е да ги отежнува работите со операторите или играчите, оние што ќе се прекршат со законот ќе се соочат со последиците.

Belgian Gaming Commission
Мобилни казина Лиценцирани од BGAЗа BGA лиценцата
Мобилни казина Лиценцирани од BGA

Мобилни казина Лиценцирани од BGA

Како едно од најригидните регулаторни тела во Европа, белгиската комисија за игри бара специфични лиценци за различни операции со коцкање. Откако белгискиот Закон за коцкање од 2011 година стана закон, земјата нуди три вида лиценци за коцкање на операторите на казино. А+ лиценцата му овозможува на операторот да управува и со онлајн и со копнени казино бизниси. За сопствениците кои управуваат со аркада за коцкање, лиценцата Б е соодветна. Операторите за обложување и обложување мора да ги исполнуваат условите за лиценца за Ф1. Добивањето лиценца е бавен, напорен процес кој бара од операторите да исполнат строги барања.

Спроведување на белгиската комисија за игри

Неколку нелегални оператори продолжуваат да нудат услуги за европските земји без да поминат низ процесот на лиценцирање. Овие бизниси успешно работат бидејќи на пазарот во голема мера му недостасува регулатива за следење на сите мобилни казино операции кои се појавуваат на интернет. Белгија има политика на ставање на црна листа и блокирање на операторите на казина кои обезбедуваат услуги без лиценца преку Интернет. Земјата бара операторите да водат копнени казина во Белгија за да се квалификуваат за лиценца за понуда на услуги на онлајн казино. Казните се строги за операторите кои го прекршуваат законот. Некои платформи ризикуваат казни од околу 100.000 евра.

Мобилни казина Лиценцирани од BGA
За BGA лиценцата

За BGA лиценцата

Операторите на копнените казино во Белгија се обврзани со закон да имаат лиценца за работа во земјата. Лиценцираните копнени казина може да аплицираат и за лиценци за водење на онлајн казино, кое обезбедува услуги за коцкање на Белгијците. Скоро 10 години откако белгискиот Закон за игри стана закон, само девет оператори добија лиценца. Бидејќи Законот утврди три видови лиценци, операторите може да аплицираат за лиценца за давање онлајн услуги или партнер со веќе воспоставено онлајн казино за давање дигитални услуги за коцкање во Белгија. Сепак, од онлајн казината се бара да имаат сервери во земјата за да ги исполнат барањата за лиценца. Операторите, исто така, мора да ги нудат истите онлајн казино игри како што претпријатието им обезбедува на гејмерите во копнените операции.

Нелиценцираните оператори се погодени со големи казни кои почнуваат од 100 до 100.000 евра. Казните на играчите се исто така големи и може да ја чинат страната на прекршокот 25.000 евра. Коцкарите се одговорни за разбирање на регулативите за игри во земјата. Непознавањето на правните последици поставени во законот не е одбрана. Одговорност на играчот е да открие дали операцијата во казино е соодветно лиценцирана.

Одобрување

За одобрување на лиценцата, белгиските апликанти за лиценца за игри гарантираат такса од 250.000 евра на Комисијата. Покрај тоа, сите лиценцирани претпријатија исто така се согласуваат да платат данок од 11 проценти на бруто приход од коцкање.

За BGA лиценцата