Google Play Store ќе дистрибуира апликации за коцкање со вистински пари

Новости

2021-03-18

Познато е дека Google е многу строг кога станува збор за дистрибуција на апликации за коцкање со вистински пари. Сепак, тоа ќе се промени бидејќи технолошкиот гигант постепено ја релаксира својата целосна забрана за коцкарски производи со вистински пари. Google планира да дозволи дистрибуција на овие апликации во уште 15 земји.

Google Play Store ќе дистрибуира апликации за коцкање со вистински пари

Историја на коцкање со вистински пари на Google Play Store

Google ги ревидира своите политики во врска со апликациите за коцкање со вистински пари во 2013 година. Во новиот закон, компанијата стави целосна забрана за апликациите што го олеснуваат онлајн коцкањето. Тоа вклучува спортско обложување, онлајн казина, и лотарии.

Но, пред неколку години, во јули 2017 година, Google објави дека ќе дозволи апликации за коцкање во ОК, Ирска и Франција. Очигледно, овие пазари беа пилот-проекти за да се види реакцијата на општеството пред да се оди на сите други пазари погодни за обложување.

Изненадувачки, споредбата на Statista помеѓу Google Play Store и App Store на Apple покажува дека првиот дистрибуира повеќе бесплатни апликации. Бесплатните апликации сочинуваат 95% од топ-100 апликации со најголема заработка на Google Play во САД. Тоа е огромно во споредба со 77% на iPhone и 69% на iPad. Но, слично не може да се каже кога станува збор за апликациите за коцкање со вистински пари iOS.

Претстојната промена

За да игра со iOS кога станува збор за обложување со вистински пари, Google одлучи да ги дистрибуира овие апликации во уште 15 земји, вклучувајќи ги и САД. Во моментов, само обложувачите во ОК, Франција, Ирска и Бразил можат да пристапат до апликациите за коцкање на Google Play Store.

Во меѓувреме, новите регулативи ќе важат почнувајќи од 1 март 2021 година. Компанијата ќе дозволи обложување апликации во Белгија, Австралија, САД, Германија, Финска, Јапонија, Мексико, Норвешка, Нов Зеланд, Шпанија, Шведска, Колумбија, Канада, Данска , и Романија.

Но, се разбира, јурисдикциите имаат различни правила во врска со видот на онлајн апликациите за коцкање до кои играчите можат да пристапат. Некои земји дозволуваат спортско обложување, лотарии, онлајн казина и дневни фантастични спортови. Затоа, не заборавајте да ја завршите законската домашна задача прво за да избегнете разочарувања.

Барањата

Како што се очекуваше, промената нема да ги отвори вратите за секој Том, Дик и Хари да објавуваат апликации за автомати. Тоа е затоа што има збир правила со кои треба да се придржува пред Google да може да дистрибуира апликација за коцкање во дозволените јурисдикции.

За почеток, развивачот треба да заврши успешен процес на апликација за да ја дистрибуира апликацијата. Исто така, развивачот мора да добие важечка лиценца за коцкање од државата или територијата во која сака да ја дистрибуира апликацијата.

Дополнително на тоа, апликацијата не треба да се купи на Google Play, а не може ниту да ја користи наплатата во апликацијата на Google Play. Накратко, апликацијата треба да биде бесплатна за преземање директно од Play Store.

Плус, апликацијата мора да спречи малолетно коцкање со тоа што ќе биде оценета само за возрасни (AO) или еквивалент на IARC. Како заклучок, развивачот мора да ги исполни сите барања за апликацијата за коцкање на Google Play пред да ги дистрибуира своите услуги на платформата.

Како ова влијае на индустријата за коцкање преку Интернет?

Мобилни казина и спортските книшки веќе се зголемуваат со скокови и граници, благодарение на подобрената мобилна технологија. Но, до неодамна, операторите за коцкање беа ограничени да ги дистрибуираат своите апликации за Android преку канали на трети лица или нивните сопствени веб-страници. За возврат, предизвик е за обложувачите да најдат и инсталираат АПК. Исто така, операторите не можат соодветно да ги промовираат и одржуваат апликациите.

Но, со оглед на тоа што Google сега постепено ги отвора своите порти за апликации за коцкање, и операторите за коцкање преку Интернет и играчите ќе имаат неизмерна добивка. Според истражувањето од јануари 2021 година, Андроид сè уште е водечки светски мобилен оперативен систем со пазарен удел од 71,93%. Студијата додава дека и Android и iOS сочинуваат 99% од вкупниот удел на глобалниот пазар. Сè што е кажано и направено, Google сепак ќе биде омилен на фановите, барем во меѓувреме.

Најнови вести

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички
2022-09-21

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички

Новости