Холандската iGaming индустрија конечно ќе стартува во октомври 2021 година

Новости

2021-04-05

Eddy Cheung

Лансирањето на холандски iGaming индустријата конечно ќе падне на 1 октомври 2021 година. Иако ова е еден месец подоцна од очекуваното, сепак е добредојдено олеснување за холандските љубители на онлајн коцкањето. Во јануари, министерот за правна заштита, Сандер Декер, го објави 1 април 2021 година, како нов датум кога ќе стапи на сила холандскиот Закон за далечинско коцкање (KOA). Министерот рече и дека пазарот целосно ќе се отвори на 1 октомври 2021 година.

Холандската iGaming индустрија конечно ќе стартува во октомври 2021 година

Причина за доцнењето

Важно е да се напомене дека КОА првично требаше да стане закон на 1 јули 2020 година. Исто така, пазарот за коцкање во земјата требаше да се отвори во јануари 2021 година. Сепак, шестмесечното одложување ја крена својата грда глава во ноември 2021 година за да го донесе датумот на започнување до 1 јули 2021 година.

Како тоа да не е доволно, Декер повторно најави ново одложување на законот за КОА во септември 2020 година за да се донесе датумот на започнување до март 2021 година. Со последното одложување, холандски онлајн казино а љубителите на спортските книги ќе треба да чекаат по трет пат за да добијат дел од акцијата.

Одговарајќи на прашањата од пратениците во земјата, Декер објасни дека одложувањето е апсолутно неопходно бидејќи владата сфатила дека бавното спроведување на новите закони може да создаде подобра средина за спроведување.

„Претходно ве информирав дека целиме да стапиме во сила на 1 март 2021 година. Иако имплементацијата се одвива енергично, сега на сите инволвирани им стана јасно дека внимателното спроведување бара малку повеќе време“, рече тој.

„Поради оваа причина, ќе го одложиме стапувањето во сила на Законот за КОА за еден месец до 1 април 2021 година, со цел Kansspelautoriteit и коцкарскиот сектор да имаат доволно можност да ја завршат подготовката. Отворањето на пазарот ќе се случи на 1 октомври. 2021 година." Додаде Декер.

Операторите да почнат да аплицираат за лиценци

И покрај старт-стоп воведувањето на холандската индустрија за коцкање, Kansspelautoriteit (KSA), кој е регулатор на индустријата, објави дека очекува да лиценцира најмалку 35 оператори до 1 октомври. Државното чуварско тело објави дека ќе започне со ревизија апликации за лиценца веднаш штом KOA ќе стане закон на 1 април 2021 година. KSA откри дека очекува поголемиот дел од барателите на лиценца да бидат офшор компании.

Преглед на холандскиот Закон за далечинско коцкање (KOA)

Како што се очекуваше, KOA ќе биде прилично строг кон операторите кои сакаат да ја добијат лиценцата. Како прво, конечниот извештај ја определи таксата за лиценца на 48.000 евра од 45.000 евра предложени со претходниот амандман. Исто така, оваа такса не се враќа, без разлика дали барањето за лиценца е прифатено или не. Дополнително, законот појаснува дека контролната база на податоци на квалификуваниот оператор треба да се наоѓа на места каде што службениците на KSA можат физички и безусловно да пристапат до неа. Друга работа, професионалните спортисти и другите влијателни личности или модели на улоги не се подобни за лиценцата.

Во меѓувреме, онлајн и мобилни казина нудејќи игри во живо мора да се погрижи играчите да учествуваат преку видео довод во живо. За јасност, новиот закон додава дека само квалификувани крупиери треба да управуваат со живите дилери. Исто така, однесувањето на дилерите и обложувачите треба да се регистрира и да се следи преку видео, а секоја функција за автоматско играње е забранета.

Што носи иднината

По целосна имплементација на овој закон, холандската индустрија за коцкање ќе стане една од најатрактивните, иако со високата такса за лиценцирање. Но, како што е потврдено на други строго регулирани пазари како ОК, законите за коцкање се предмет на прегледи. Според Декер, законите што го регулираат пазарот на iGaming ќе бидат предмет на ревизија на секои три години. Генерално, тоа е одличен чекор кон правење на коцкањето Холандија безбедно, сигурно и профитабилно за сите вклучени страни.

Најнови вести

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички
2022-09-21

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички

Новости