Унгарскиот мобилен пазар за коцкање ќе започне во 2023 година

Новости

2022-11-08

Benard Maumo

Во последниве години, повеќето земји на ЕУ ги обновуваат своите закони за мобилни коцкање во согласност со ТФЕУ (Договор за функционирање на Европската унија). Унгарија стана една од последните земји што воведе нови регулативи за онлајн обложување почнувајќи од јануари 2023 година. 

Унгарскиот мобилен пазар за коцкање ќе започне во 2023 година

Новите прописи, донесени на 22 јули 2022 година, од законодавниот дом на земјата, го менуваат Законот за коцкање XXXIV од 1991 година за да донесат големи промени. Главна меѓу промените е ослободувањето на пазарот на онлајн коцкање од долгогодишниот државен монопол. 

Но, важно е да се забележи дека новите регулативи не допираат никаде мобилни казино игри. Оваа услуга за коцкање ќе продолжи да работи според легалните копнени казина во земјата. 

Монополот Szerencsejatek Zrt конечно ќе заврши во 2023 година

Новите регулативи ќе стават крај на долготрајната битка меѓу владата и операторите на спортските книги на ЕЕА. Сегашните правила воведени во 2014 година ја прават државната Szerencsejatek Zrt единствен давател на обложувачки услуги во Унгарија. 

Овој статус кво создаде правна тензија на пазарот, со врвни мобилни казино оператори како Sporting Odds и Unibet кои ја тужат Владата на Унгарија во CJUE (Судот на правдата на Европската унија). Операторите сакаа судот да одлучи дали унгарската влада се спротивстави на членот 6 од ТФЕУ, кој ги принудува земјите-членки на ЕУ да дозволат прекугранична трговија. 

За среќа на операторите, клупата заклучи дека унгарскиот режим за коцкање незаконски ги блокирал мобилните апликации за коцкање ЕУ/ЕЕА да добијат лиценца за коцкање во земјата. Судот рече дека Унгарија мора да усвои транспарентна, пропорционална и недискриминаторска процедура за лиценцирање. 

По „значајната“ пресуда, унгарската влада го поднесе својот предлог за регулирање на онлајн коцкањето до Европската комисија во февруари 2022 година. Пратениците на земјата едногласно ја одобрија предложената шема во јули 2022 година. 

Лиценцата нема да биде евтина за операторите на ЕЕА

Најдобрите мобилни казина во Европа знајте дека добивањето лиценца за коцкање може да биде заморно и скапо. Унгарија не е исклучок, бидејќи операторите на ЕЕА се подготвуваат за строги барања за лиценцирање од GSA (унгарски надзорен орган за коцкање). 

Законот објавен во унгарскиот весник не го одредува бројот на дозволи што треба да ги издаде GSA. Операторите за спортско обложување на ЕЕА, исто така, има скудни барања. Но, предлогот на масата на Европската комисија ги има следните услови за лиценцирање:

  • Барателот на лиценцата треба да има 5+ години работно искуство во која било земја на ЕЕА.
  • Операторот треба да има филијала во Унгарија и да достави капитал од најмалку 1 милијарда HUF (околу 2,5 милиони евра).
  • Апликантот мора да обезбеди залог од 250 милиони HUF (околу 650.000 евра).
  • Лиценцата ќе важи до седум години или период одреден од GSA. Операторот ќе плати 600 милиони HUF (околу 1,5 милиони евра) за лиценцата и други детали.
  • Операторот на ЕЕА не може да користи една лиценца под неколку веб-локации.

Очекувајте долги административни рокови

Пред операторот на ЕЕА да може да аплицира за лиценцата GSA, новиот закон бара од нив да се регистрираат и да назначат „претставник“ во унгарскиот надзорен орган за коцкање. Назначениот мора да биде унгарски државјанин кој живее во земјата. „Претставникот“ мора да има и магистерска диплома по право или економија од признаена институција. 

Во меѓувреме, операторите на ЕЕА мора да покажат трпение откако ќе аплицираат за унгарската лиценца за онлајн обложување. Операторите имаат рок до 75 дена да идентификуваат и регистрираат „претставник“ во GSA. Исто така, процесот на лиценцирање може да потрае до 120 дена. Но, откако ќе ги исполни даночните барања допрва треба да се регистрира, операторот има рок од 15 дена да се регистрира.  

Сè на сè, новите закони можеби изгледаат строги, но дефинитивно се на подобро. Овие закони ќе ја направат обложувачката индустрија во Унгарија либерална, со што ќе создадат повеќе можности за операторите и играчите на ЕЕА. Затоа, подгответе се за добри времиња за коцкање во Унгарија!

Најнови вести

Иднината на мобилните казино
2022-12-06

Иднината на мобилните казино

Новости