Спортското обложување во Њујорк конечно доби одобрение за стартување

Новости

2021-06-05

Eddy Cheung

Спортското обложување во Њујорк не е една од најпопуларните активности за игри. Но, сето тоа ќе се промени по најновиот план на гувернерот Ендрју Куомо да ги отвори портите на Empire Stare за онлајн казино и операторите со спортски книги, иако на модел со ограничен оператор. Значи, што треба да очекуваат желните спортски обложувачи во Њујорк од овој најнов закон?

Спортското обложување во Њујорк конечно доби одобрение за стартување

Позадина

Легализирањето на коцкањето во Њујорк е патување кое одамна се чека. Во 2013 година, гласачите во Њујорк го изменија уставот за да им дозволат на пратениците да одобрат коцкање во најмногу седум казина. Уставниот амандман дополнително им овозможи на пратениците да формулираат закони со кои се регулира обложувањето во Њујорк. Пред ова, сите активности на коцкање во државата беа ограничени на државни лотарии и домородните американски племенски казина.

Откако му беше дадено такво овластување, законодавниот дом го легализираше спортското обложување во Њујорк во 2019 година. Сепак, новиот закон наведе дека само лица физички во државата можат да ставаат спортски облози во овластено лице место за одржување. Сепак, експертите од индустријата тврдеа дека законодавните тела во Њујорк не можат да донесат закони за легализирање на каква било форма на активност на коцкање преку Интернет, било да е тоа во онлајн казино или спортски книги.

Но, во изненадувачки пресврт на настаните, адвокатите на Гибсон Дан успешно поднесоа петиција за случај во 2020 година, дозволувајќи му на законодавниот дом да го легализира онлајн обложувањето според амандманот на законот од 2013 година. Тие тврдеа дека сите спортски облози преку електронска комуникација се легални се додека се во лиценциран објект. Така, тоа е во согласност со ова размислување дека онлајн спортското обложување ќе ја види светлината на денот во Њујорк.

Процесот на конкурентно наддавање

Кога гувернерот Куомо официјално го објави предлогот за онлајн спортско обложување во јануари, тој предвиде годишна наплата на приходи од 500 милиони долари. Тој предвиде дека првата година на легално онлајн спортско обложување ќе генерира најмали 50 милиони долари. Сепак, тој очекува бројката да се зголеми на 357 милиони долари до фискалната 2023 година. Ако проекциите на гувернерот беа точни, тоа значи дека приходите од онлајн спортско обложување на Њујорк ќе ги намалат оние на соседните држави како Њу Џерси.

Како што рече, првичниот предлог на Куомо наведува дека Комисијата за игри на Њујорк ќе иницира процес за лиценцирање на еден или повеќе мобилни оператори на казина и спортски книги. Имаше мрморење дека моделот на селекција првенствено ќе им користи на веќе поставените партнери во спортските книги на казино во северниот дел на државата. Тие вклучуваат bet365, FanDuel, DraftKings и BetRivers.

Очигледно, други субјекти за игри, како што се Aqueduct Racetrack's Resort Worlds и MGM's Yonkers Casinos нема да учествуваат во процесот на наддавање. Тоа е затоа што и двата ентитета се надеваа дека ќе добијат полноправни лиценци за казино, што не беше случај во последниот буџетски процес. Исто така, буџетското законодавство ги исклучи киосците за обложување на стадионите во Медисон Сквер Гарден, стадионот Јенки и други спортски места во Њујорк.

Во меѓувреме, гувернерот вети дека сите три гејмерски племиња во државата ќе добијат шанса за онлајн спортско обложување во Њујорк. Сепак, деталите се многу скудни. Нацијата Онеида (партнери Вилијам Хил/Цезар), Аквесане Мохавк (партнери Фокс Бет) и Сенека извесно време се залагаат за легално спортско обложување, но може да го пропуштат мобилното коцкање низ државата.

Што е следно?

Последниот договор несомнено остава многу неодговорени прашања. На пример, не е јасно колку оператори ќе бидат прифатливи за лиценцата. Племенското исклучување, исто така, може да го потресе чамецот, при што племето Онеида се заканува со тешки дејствија е изоставено од онлајн спортското обложување.

Уште полошо, објавата ќе им служи на голем удар на демократите и повеќето индустриски засегнати страни кои сакаа конкурентен модел за селекција. Но, тоа сега е минато време, бидејќи се чини дека државата ќе го лансира најголемиот (од населението) легален пазар за спортско обложување во САД.

Најнови вести

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички
2022-09-21

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички

Новости