Пазарот за коцкање во Нов Зеланд поставува нов рекорд на трошење

Новости

2021-04-09

Eddy Cheung

2020 година беше ужасна година за коцкарската индустрија. Годината беше затворена на повеќето места за обложување лично, при што играчите и операторите беа прекинати. Но, слично не може да се каже за пазарот за коцкање во Нов Зеланд, барем откако беше објавен најновиот финансиски извештај за коцкање. Во 2020 година, играчите на Киви потрошија богатство на поки машини за да постават нов рекорд. Неверојатните бројки беа изненадувачки, со оглед на тоа Нов Зеланд беше една од најтешко погодените земји со Ковид-19.

Пазарот за коцкање во Нов Зеланд поставува нов рекорд на трошење

Кивите трошат повеќе на Pokie машини

Одделот за внатрешни работи го објави најновиот извештај за тоа колку играчите од Нов Зеланд потрошиле на коцкање во 2020 година. Во извештајот, четвртиот квартал од годината покажува дека секој возрасен потрошил приближно 204 долари на поки машини. Се вели дека обложувачите на киви дувнале околу 252 милиони долари во периодот од октомври до ноември 2020 година покер машините. Оваа сума е потрошена на 14.781 машини лоцирани надвор од казина и е највисока од 2007 година.

Сепак, годишниот профит од коцкање падна малку во 2020 година на 128 милиони долари. Но, тоа е прилично разбирливо бидејќи „Ковид-19“ бараше затворање на казината, пабовите и клубовите. Трошењето за казина е намалено за 22%, ТАБ за 10%, а поки машините за 18%. Како и да е, коцкањето со лото преку Интернет забележа годишно зголемување на трошоците за 13%, при што Киви потроши 631 долар на лото тикети.

Неочекувани резултати

Според директорот за коцкање во Одделот за внатрешни работи, Крис Торнборо, бројките се прилично шокантни во годината кога многу пазари претрпеа незамисливи загуби. Тој рече: „Ги следевме парите преку „Ковид“ и знаевме дека ќе има влијание, но бевме изненадени од враќањето откако беа олеснети ограничувањата за „поки“. Не очекувавме дека ќе има бидете исто толку енергични за отскокнување како што беше во текот на декемврискиот квартал.

Во меѓувреме, овие бројки ги загрижија крстоносците против коцкањето, исто како што се очекуваше. Директорката за маркетинг во Фондацијата за коцкање Проблеми, Андре Фроуд, брзо ја изрази својата загриженост. Таа рече: „Би сакале да знаеме од каде се парите“

Најголеми трошачи се ранливите заедници

Според Фроуд, поголемиот дел од машините за поки низ целата земја се во сиромашни населби. Така, бидејќи 2020 година беше предизвикувачка година за многумина, обложувачите не се во позиција да го трошат она што не можат да си дозволат да го изгубат.

Во неверојатно изразување на поддршка, Питер Денгат Траш, претседател на Здружението на машини за игри, рече дека неодамнешното заклучување во Окленд и недостатокот на туристи значат дека добивките во Q4 ќе се намалат. Thrush беше загрижен дека резултатите ќе ги зголемат повиците за намалување на машините за игри. Сепак, тој тврдеше дека намалувањето на бројот на овие машини нема да го искорени проблемот со коцкањето.

Враќање на заедницата

Новозеландските закони за коцкање наведуваат дека најмалку 40% од сите покер Машинските приходи треба да се вратат на локалните заедници во грантови. Ова значи дека високиот профит од коцкање само ќе ги поттикне локалните заедници во Нов Зеланд. Според Thrush, во просек 300 долари биле инјектирани назад во локалната заедница во грантови. Тој објасни дека парите ќе помогнат во одржувањето на културата, спортот и уметничките активности во земјата.

Идни проекции

Бројките се дефинитивно зачудувачки! Одејќи според бројките за 2020 година, се чини дека секој возрасен Киви потрошил 572 долари на коцкање. Голем дел од оваа сума е потрошена во периодот Q4 од годината кога се олеснија ограничувањата за Ковид-19. Од друга страна, офшор онлајн казино а операторите со спортски книги добија огромен дел од трошењето на коцкањето. Запомнете дека онлајн коцкањето не се оданочува во НЗ. Настрана, регулираната индустрија за коцкање во земјата работи доста добро во овој период на пандемија.

Најнови вести

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички
2022-09-21

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички

Новости