Пазарот за коцкање во Австрија добива нов регулатор со целосен ремонт

Новости

2021-04-17

Eddy Cheung

На Австрија пазарот за коцкање има богата историја која датира од 17 век. Во средниот век, Австријците, особено обичните селани и занаетчии, користеле пари и предмети за коцкање. Но, кога владејачката класа сфати дека луѓето се неизмерно забавни, Леополд I го воведе првиот закон за коцкање кој ја регулираше активноста.

Пазарот за коцкање во Австрија добива нов регулатор со целосен ремонт

Оттогаш, коцкарската сцена во Австрија претрпе многу трансформации. Во моментов, индустријата е на пат да стане потранспарентна и побезбедна, а владата се подготвува да воведе масовен ремонт. Во центарот на промените ќе биде воведувањето на чувар на коцкање кој ќе го надгледува пазарот. Од сега, Министерството за финансии го регулира коцкањето во земјава. Значи, што точно треба да очекуваат австриските играчи и оператори понатаму?

Ремонт на регулаторната рамка

Кон крајот на февруари оваа година, Гернот Блумел, австрискиот министер за финансии, најави некои далекусежни мерки за регулирање на просторот за коцкање во Австрија. Новите прописи ќе воведат сосема нова регулаторна власт, слична на UKGC во Британија. Правилата ќе донесат и нови барања за транспарентност и подобрени контроли за заштита на играчите.

Според Блумел, примарна цел на новото тело ќе биде заштита на играчите. „Заштитата на играчите е од особено значење, бидејќи коцкањето е многу чувствителна област за играчите, нивните семејства и за општеството, што исто така носи значителни ризици“, рече тој. 39-годишниот политичар објасни и дека играчите често се погодени од зависност. Како такви, тие трпат непотребни финансиски и психолошки последици.

Пресликување на регулаторните модели на Германија и Белгија

Во меѓувреме, новото тело ќе дизајнира и имплементира протокол за самоисклучување. Овој протокол ќе ги допре играчите кои учествуваат во двете онлајн казина и копнени места за коцкање.

Исто така, телото ќе ги отстрани операторите без никакви лиценци за коцкање. Покрај тоа, тие ќе имаат мандат да ја оневозможат интернет-врската со одредени веб-страници. При реплицирање на Германија, новите правила ќе воведат:

  • Временски ограничувања за играње за слотови.
  • Месечни лимити за депозит.
  • Ограничување на влоговите. Сепак, границите на овие три клучни точки сè уште не се излезени. Тие ќе бидат развиени подоцна во консултација со експерти за коцкање.

Блумел, исто така, изјави дека влезната регулатива ќе види дека пазарот за коцкање во земјата ќе ги следи стапките на Белгија. Австрија би можела да воведе целосна забрана за „кутии за плен“, кои министерот ги опиша како опасни за помладите обложувачници. Тој објасни дека „пленовите“ им дозволуваат на овие лица да истражуваат повеќе традиционални видови на коцкање.

Заштитни мерки против корупцијата

Понатаму, Блумел најави нови антикорупциски правила по политичкиот скандал во кој беа вклучени Casinos Austria, Novomatic и неколку познати политичари. Парламентот веќе расправа за илегализација на реклами, подароци или донации од оператори на коцкање за политичари. Министерот рече дека овој потег ќе донесе поголема транспарентност во индустријата за коцкање.

Министерот за финансии продолжи да најави дека операторите со коцкање ќе мора да плаќаат повеќе даноци. Единствената цел е да се осигура дека овие компании придонесуваат за лекување и спречување на проблеми поврзани со коцкањето. Ќе се заострат и мерките за рекламирање, со воведување слични правила како оние кои веќе функционираат во тутунската индустрија.

Онлајн казина во Австрија Преживеат

На крајот, министерот ги објави плановите на владата за укинување на федералните лиценци за VLT (Терминали за видео лотарија). Наместо тоа, давателите на услуги за казино ќе бараат дозволи од соодветните држави во кои работат. Исто така, лиценците за основање на три сосема нови копнени казина ќе бидат ништовни и неважечки. За среќа, онлајн и мобилни казина оди неповреден во оваа чистка.

Регулаторна временска рамка

Австриската влада се надева дека ќе ги развие сите неопходни закони за да го олесни ова раздвижување до крајот на април 2021 година. Потоа законот ќе биде воведен во парламентот за да ги усвои до есента 2021 година. Важно е да се запамети дека плановите за реконструкција на коцкарската индустрија во земјата имаат е во тек од март минатата година. Значи, можеби ќе помине некое време пред да стапат во игра најновите промени.

Најнови вести

Слот машини наспроти видео слотови, како функционираат и кои се разликите
2023-03-21

Слот машини наспроти видео слотови, како функционираат и кои се разликите

Новости