Игри на iOS генерирани речиси 1 милијарда долари за време на врвот на пандемијата во САД

Казино апликации

2022-02-11

Ethan Tremblay

GameRefinery, реномирана организација за анализа на податоци за социјални игри и LiftOff, опрема за оптимизација и маркетинг на мобилни апликации, ги открија своите резултати за тоа како функционираат социјалните игри во услови на здравствена криза оваа недела.

Игри на iOS генерирани речиси 1 милијарда долари за време на врвот на пандемијата во САД

Истражувањето откри дека корисниците на iOS во САД потрошиле приближно 1 милијарда долари за бесплатно играње социјални казино апликации од 1 август 2020 година до 31 јули 2021 година. Иако ова може да изгледа како контрадикција, бесплатните апликации заработуваат готовина преку различни извори.

Луѓето обично се напаѓаат со реклами, кои производителите на апликации ги користат за да си ги повратат трошоците. Купувањата во апликација може да ги направат и играчите за да ја подобрат својата игра или статус во играта.

Во текот на споменатиот 12-месечен период, приходот од апликациите од социјалните игри достигна ново високо ниво од 990 милиони долари.

Социјални игри, објаснето

Меѓународното здружение за социјални игри ги дефинира социјалните игри како оние што се играат онлајн или на мобилни уреди и содржат социјална компонента.

Луѓето обично си играат со или директно против нивните пријатели, или се вклучуваат во табли за лидери, виртуелни простории за разговор или дискутираат и споредуваат напредок преку социјална мрежа. Тие ги подобруваат искуствата со игрите со тоа што им дозволуваат на играчите да играат со или против други, истовремено или наизменично.

Разбивање на бројките

Во текот на временскиот период и проучуваните 239 апликации за социјални игри, корисниците беа изложени на повеќе од 83 милијарди импресии од реклами, според GameRefinery. Со цел да добијат повеќе информации, корисниците кликнале на речиси 1,1 милијарда реклами.

Џоел Јулкунен, шеф за аналитика на игри во GameRefinery, рече дека не е изненадување што мобилни казино апликациите забележуваат зголемување на популарноста ширум светот со оглед на ефектите што ги имаше глобалната пандемија врз игрите.

Тој, исто така, рече дека бидејќи тие гледаат зголемено движење на овој специфичен пазар, од клучно значење е мобилните програмери и продавачите во оваа одредена вертикала да ги анализираат овие нови сознанија за да имплементираат долгорочни стратегии.

Истрагата откри дека, дури и кога стапките на вакцинација се искачија и Соединетите држави се вратија во некаква нормалност на почетокот на 2021 година, социјалните игри продолжија позитивно да се движат. Според GameRefinery, заработката на индустријата во вториот квартал од 2021 година била над 260 милиони долари.

Можеби позагрижувачки за маркетерите е фактот што просечниот корисник на социјални игри е постар од просечниот корисник на кој било друг жанр на игри. Според Рафинерија, додека популацијата на корисници е поделена 50/50 помеѓу мажи и жени, повеќе од половина од играчите на социјалните игри се на возраст над 45 години.

Додека истражувањето го постави во поволно светло, тврдејќи дека покажува дека социјалната „категорија на игри има широка привлечност“, најбараната демографска група во рекламниот бизнис долго време беше групата на возраст од 18 до 34 години.

Трошоци за стекнување на корисници

За време на пандемијата, социјалните апликации потрошија многу пари за стекнување корисници. Со апликациите кои се натпреваруваат за поплава од нови корисници, просечната цена по инсталација (CPI) беше 11,09 долари. Ко-основачот на Triwin, Вејн Чин, го оправда ова, наведувајќи дека висококвалитетните корисници обично значат повисок CPI.

Неодамнешните модификации на Apple на неговиот протокол IDFA се клучна грижа за бизнисот со социјални игри на iOS (Идентификатор за огласувачи). Apple вклучи функција „Ограничете го следењето реклами“ во iOS 10 за клиенти кои не сакаат да бидат следени од реклами.

Кон крајот на 2020 година, Apple објави дека околу 20% од неговите корисници ја активирале опцијата, што спречува некои реклами за социјални игри да стигнат до тие поединци. Како резултат на тоа, истражувањето на Рафинеријата предвидува дека во иднина „Андроид ќе го истиснува iOS како изборна платформа за апликации за казино“

Најнови вести

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички
2022-09-21

Депозит по телефон наспроти казина со кредитни картички

Новости