Мајонг

Mahjong порасна во популарност и создаде безброј различни верзии и методи на игра, вклучувајќи го и добро познатиот „American Mahjong“, кој и денес продолжува да се игра на турнирите низ Америка.

Различни верзии на Mahjong имаат различни правила, како и разлика во бројот на плочки и дизајни како оригиналната игра.

Mahjong влезе во домовите на сите кога Мајкрософт вклучи игра Mahjong Solitaire во својот Windows Entertainment Pack во 1990 година, под името Taipie. Оваа верзија на пасијанс се разликува од традиционалниот Mahjong и ги следи кинеските принципи на играта „Желка“.

Играта стана толку популарна што сè уште е вклучена во пакетите за забава на изданијата на Microsoft Windows.

Мајонг
Како да се игра Mahjong

Како да се игра Mahjong

Играта се игра со четворица играчи околу маса. Се игра игра со 144 плочки, три категории и различни подкатегории, со одреден број на плочки во секоја категорија:

Одела

 • Бамбус – 36 плочки
 • Точки – 36 плочки
 • Ликови – 36 плочки

Почести

 • Ветрови – 16 плочки
 • Змеј – 12 плочки

Бонус

 • Цвеќиња - 4 плочки
 • Сезони – 4 плочки

Прво, дилерот се избира со фрлање коцки. Кој играч ќе фрли најголема вредност е дилерот. Дилерот седи во положбата на исток, а лицето веднаш до дилерот е југ, преку Запад и лево север. Играта потоа се движи од дилерот во насока на стрелките на часовникот.

Плочките се мешаат на масата со лицето надолу, а потоа се наредени во дијагонални ѕидови пред секој играч, формирајќи квадрат. Традиционално, на секој играч му се доделува позиција на страната на ѕидот врз основа на нивната соодветна вредност на коцките. Сепак, модерните игри имаат тенденција да се занимаваат со плочки.

Секој играч ќе има тринаесет плочки на својот ѕид. На своја страна, тие ќе нацртаат плочка од централниот куп преостанатиот дел и или ќе ја задржат или отфрлат таа плочка или плочка веќе во нивниот ѕид. Играчите потоа треба да формираат комплети плочки врз основа на дизајните како што следува:

 • Три идентични плочки (Melds или Pungs)
 • Четири идентични плочки (Kongs)
 • Три плочки во низа (Chows)
Како да се игра Mahjong
Правила на Mahjong

Правила на Mahjong

Играчите можат да додаваат плочки само на неспоредливи или бесплатни плочки.

За да победи и да го повика Mahjong, играчот треба да има одреден број комбинации на плочки, имено пар, 4 Melds/Pungs, Kongs или Chows. Алтернатива е посебна рака, но ова е комплициран и контроверзен дел од играта, кој обично се избегнува во општа игра.

Бодување

Откако играчот ќе има една рака со изјавување Mahjong, секој играч ќе ги додаде своите поени за својата рака врз основа на комбинацијата на Melds, Kongs и Chows и бонус плочки. На победникот му се доделуваат дополнителни поени за повикување Mahjong.

Бидејќи бодирањето е завршено без разлика кој победил во една рунда, играчите треба да се стремат да одржат што е можно повисок резултат во секое коло.

Некои примери за основно бодување се како што следува:

 • 4 Melds / Pungs - 6 поени
 • 4 Човечки во рака - 2 поени
 • 1 Конг - 2 поени
 • Плочки со цвеќиња и сезони - по 1 поен

Играчите можат да платат после секое коло, алтернативно, може да се води евиденција (на пример со користење на чипови) додека не се завршат сите рунди и сите бодови не се изедначат.

Ако ниту еден играч не го открил Mahjong до истекот на плочките, тогаш играта се затвора како нерешено.

Правила на Mahjong
Стратегија

Стратегија

Вежбајте

Редовното вежбање ќе биде најдобриот начин за играчот да го зголеми нивото на вештини и да ја усоврши играта на Mahjong.

Броење плочки

Играчите треба да формулираат планови за игра на почетокот на раката врз основа на плочките пред нив и да работат на постигнување на тој план.

Играчите треба да го проценат нивниот поделен сет и да избројат колку плочки се далеку од победничкиот сет. Колку повеќе плочки се потребни за победа, толку потешко ќе биде победата.

Внимавајте на преуредување плочки

Искусните противници ќе можат да читаат играч кој ги преуредува своите плочки во групи од пунг, чау и конг. Преуредувањето на плочките може да ги извести противниците за стратегијата на играчот.

Планира однапред

Кога одлучуваат дали да отфрлат плочка, играчите треба да размислат дали таа плочка може да биде корисна за сет подоцна во играта. Според тоа, играчите не смеат само да се фокусираат на плочките додека лежат пред нив во таа рака.

Погледнете ги бесплатните плочки

Играчите можат само да преместуваат бесплатни плочки, и затоа треба да се погрижат да ги проценат тие бесплатни плочки и да ги користат во нивниот план за игра.

Погледнете ги фрлените плочки

Играчите треба да следат какви плочки фрлаат противниците. Ова ќе им даде на играчите сеопфатна идеја, особено преку редовна игра, за тоа какви потенцијални сетови формулираат противниците.

Стратегија
Игра бесплатно

Игра бесплатно

Покрај верзијата „Turtle“ достапна на Microsoft Windows, има безброј онлајн платформи кои им овозможуваат на играчите да учествуваат во бесплатни Mahjong игри. Сепак, повеќето од нив ја следат верзијата Turtle. Играчите кои ја бараат традиционалната игра на интернет можеби ќе треба малку да пребаруваат онлајн за соодветната игра.

Играњето бесплатно е совршена можност за играчите да ја научат играта пред да инвестираат пари во вистинска игра, да научат различна верзија на играта или едноставно да играат за забава. Играчите можат да изберат да играат против компјутерски симулирани противници, додека некои казина во живо нудат игра против други вистински играчи.

Игра бесплатно
Играње за пари

Играње за пари

Mahjong може да биде сложена и тешка игра. Од таа причина играчите треба да ја искористат секоја можност да играат на бесплатни игри и да се уверат дека ги разбираат сложеноста на играта и конкретната верзија на играта, пред да обложуваат вистински пари во онлајн игра.

Казината во живо се достапни на бројни веб-страници на казина во различни јурисдикции. Mahjong е игра која не е толку вообичаена понудена во онлајн казина во живо како другите традиционални казино игри како што се покер, блек џек и рулет, но оние што сакаат да играат онлајн од целиот свет ќе можат да најдат казина во живо каде што можат да се обложуваат со вистински пари.

Играње за пари
Рана историја

Рана историја

Mahjong е игра со плочки која потекнува од Кина. Името „Маџонг“ грубо се преведува на „врапче“, а се верува дека играта е создадена од Конфучие кој ги сакал птиците. Звукот на мешање плочки е љубезен познат како „твитер на врапчињата“. Првиот официјален рекорд на играта е 1880-тите.

Играта брзо се зголеми во популарност низ Кина, а на крајот беше ставена на вниманието на западњаците од западниот увозник, Џозеф Парк Бабкок, кој е заслужен за поедноставување на играта до верзијата што ја играме денес. Плочките традиционално биле направени од слонова коска, коска и бамбус, со сложени и убави дизајни.

Рана историја