Технологија за мобилно плаќање и придобивките од мобилните плаќања

Вести

2019-11-08

Мобилното плаќање е еден од најновите начини на плаќање што вклучува плаќање преку мобилен телефон. Тоа е моментално и посигурно од плаќање во готово.

Технологија за мобилно плаќање и придобивките од мобилните плаќања

Опции за плаќање

Постојат многу начини на кои потрошувачите можат да плаќаат за стоките и услугите што ги купуваат. Потрошувачите можат да одлучат за една од многуте опции за плаќање што им се достапни. Примарните форми на плаќање вклучуваат готовина, картички и мобилни плаќања. Мобилното плаќање е нов тренд кој го водат мобилните телефони.

Мобилното плаќање е најновата технологија која им заштедува на потрошувачите од мака да носат пари или картички наоколу. Тоа им овозможува на потрошувачите да купуваат и да плаќаат користејќи платформи на нивните мобилни телефони. Главните двигатели на овој начин на плаќање се појавата на е-трговија, растот на претплатата за мобилни телефони и иновациите кои овозможуваат овие плаќања да се случат.

Видови технологии за мобилно плаќање

Во технологијата за мобилно плаќање, клиентите ги купуваат своите стоки или услуги и вршат плаќања на продавачите директно од нивните сопствени банкарски сметки или мобилни паричници користејќи ги нивните мобилни телефони. Некои од технологиите што се користат за да се овозможат овие трансфери вклучуваат QR-кодови, бар-кодови или други трансфери иницирани од потрошувачите кои вклучуваат USSD.

Во повеќето случаи, мобилните плаќања се инстант. Ова значи дека сметката на клиентот се задолжува веднаш, а сметката на продавачот се кредитира. Мобилното плаќање започна во развиениот свет. Сепак, тој расте многу брзо на пазарите во развој како што се Кина и Индија, при што технологијата за QR код е распространета на овие два пазари.

Придобивки од мобилни плаќања

Мобилните плаќања имаат многу предности во однос на плаќањата со готовина и картички. Прво, мобилните плаќања се брзи и удобни. Тоа е моментално, а продавачите не треба да чекаат да бидат кредитирани. Мобилното плаќање е исто така многу безбедно. Ова значи дека клиентите не мора да се шетаат со готовина што може да се украде.

Освен ако клиентот не ги сподели своите лозинки, трето лице не може да пристапи до нивните платформи за мобилно плаќање. Исто така, начинот на плаќање преку мобилен им овозможува на клиентите да вршат плаќања во удобноста на нивните домови. На крајот, за разлика од плаќањето во готово, начинот на плаќање преку мобилен ќе им овозможи на клиентите да водат евиденција за нивните купувања, со што ќе им се овозможи да донесуваат информирани одлуки.

Мобилни апликации за плаќање

Технологијата за мобилно плаќање има две опции; клиентите можат да префрлаат средства од нивните банкарски сметки на сметката на продавачите или можат да префрлаат средства од нивните мобилни паричници на мобилните паричници или банкарските сметки на продавачите. Постојат мобилни апликации за двете опции. Овие апликации овозможуваат лесен пристап до средствата при трансакции.

Мобилните апликации за плаќање се безбедни и лесни за користење. По преземањето, клиентите треба да внесат детали за автентикација на корисникот, а апликацијата има и други безбедносни карактеристики. Во зависност од видот на паричникот, од потрошувачите може да биде побарано да ги внесат деталите за нивната кредитна или дебитна картичка. Ова им овозможува на клиентите да пристапат до нивните банкарски сметки преку нивниот телефон.

Најнови вести

Relax Gaming го крунисува својот најнов џекпот милионер со мегаплати во Unibet
2023-09-03

Relax Gaming го крунисува својот најнов џекпот милионер со мегаплати во Unibet

Вести