Крајниот водич за Mahjong: Тоа се правила и како да се игра

Вести

2020-04-22

Mahjong е возбудлива казино игра базирана на плочки која продолжува да се здобива со популарност. Од Азија до западните земји, Mahjong продолжува да биде казино оди игра за повеќето коцкари. Нејзината растечка репутација може да се припише на неколку фантастични варијанти и јасни правила. Еве сè што коцкарите, вклучително и новите играчи, треба да знаат за Mahjong.

Крајниот водич за Mahjong: Тоа се правила и како да се игра

Потеклото на Mahjong

Корените на оваа неверојатна казино игра се длабоко засадени во Кина. Оригиналниот период на пронајдокот на играта сè уште се дебатира, но општо е прифатено дека Mahjong бил распространет во Кина во средината на 1800-тите. Оттогаш, таа брзо се шири и на крајот беше претставена во западните народи во 20 век.

Основи на Mahjong

Денес, Mahjong има различни лица како онлајн Mahjong, традиционални Mahjong, па дури и Mahjong врти како Mahjong Titan. Идеално, Mahjong се игра со сет од 136 до 144 плочки, во зависност од варијантата на играта. Овие плочки се дополнително поделени во три различни категории, одела, почести и бонус плочки.

Играта ја играат три до четири играчи и вклучува употреба на пар коцки. Костумите се состојат од 36 Кружни плочки, 36 плочки од бамбус и 36 плочки со карактери. Овие плочки дополнително се поделени на броеви кои се движат од 1-9 во секое одело. Користени се и 12 змејови и 13 ветерни плочки.

Како да се игра Mahjong

Главната цел е да се добие Mahjong. Тоа значи да се има највисока комбинација на плочки познати како комплети. Овој сет може да биде или „бонг“ или „чау“. Удар е кога играчот има три слични плочки, додека „чау“ е серија од три последователни цифри во ист костум.

Играта започнува со избирање дилер. По изборот на дилер, се делат плочките од ветер. Гејмерите потоа седат во насока на стрелките на часовникот, во зависност од поделените плочки. Секој играч потоа добива и ги распоредува своите/нејзините плочки. Откако дилерот ќе отфрли една карта, играта започнува. Играчот оставен на дилерот е оној кој ја започнува играта.

Играње

Отфрлените плочки се клучни кога се игра Mahjong. Овие плочки одредуваат дали гејмерот може да заврши чау или удар. Приоритет, во повеќето случаи, има играчот кој извикува „бонг“ и ја открива својата победничка рака составена од 14 плочки. Двете соодветни плочки мора да одговараат на отфрлената плочка.

Играчот исто така може да бара „чау“ за отфрлената плочка ако сите коцкари не успеат да завршат Mahjong. Таквиот играч, исто така, треба да го открие неговото/нејзиното завршено трчање. Ако некој играч заврши Mahjong, играта завршува. Нерешено се прогласува ако никој нема Mahjong, а табелата е без плочки.

Најнови вести

Човекот од Илиноис го нарекува ден во неговата 40-годишна кариера откако освоил 2 милиони долари
2023-10-01

Човекот од Илиноис го нарекува ден во неговата 40-годишна кариера откако освоил 2 милиони долари

Вести