Историјата, сегашноста и иднината на мобилните плаќања

Вести

2019-11-08

Мобилните плаќања се најновиот тренд во платниот екосистем, водени од иновациите во мобилната технологија, кои се очекува да ја обликуваат неговата иднина.

Историјата, сегашноста и иднината на мобилните плаќања

Еволуција на мобилни плаќања

Мобилните плаќања веќе подолго време се користат како начин на плаќање. Во 1997 година, луѓето можеа да плаќаат преку пораки до автоматите на Кока-Кола. Оттогаш, има иновации во мобилната технологија кои го обликуваа пазарот. PayPal дојде во 2006 година за да воведе мобилно плаќање базирано на интернет.

Од 2006 година, има широко усвојување на мобилни плаќања благодарение на континуираните иновации во мобилната технологија. Во последно време, на пазарот се забележува влез на супер платформи како Facebook и WhatsApp во дигиталните плаќања. Со оглед на тоа што ваквите големи компании покажуваат интерес за мобилни плаќања, многу се очекува во блиска иднина.

Раст на мобилни плаќања

Има растечки тренд во плаќањата преку мобилни телефони благодарение на високата претплата за мобилни телефони и мобилните иновации. Овој тренд несомнено веројатно ќе продолжи бидејќи проекциите покажуваат дека помеѓу 2019 и 2026 година, пазарот ќе порасне за 33 проценти годишно. На пример, четири од десет луѓе користат мобилни телефони за да вршат плаќања.

Со повеќе од 96 отсто од луѓето на глобално ниво кои користат мобилни уреди како што се мобилни телефони и таблети, мобилното плаќање е привлечно поради предностите што ги носи во однос на другите начини на плаќање. На пример, тој е удобен, моментален и безбеден. Ова е овозможено со напредокот на мобилната технологија.

Мобилните плаќања добиваат популарност

Со зголемувањето на сопственоста на паметни телефони и поврзувањето на интернет, луѓето наоѓаат многу намени за нивните телефони. Еден од нив е онлајн купувањето. Шест од десет луѓе користат мобилен телефон за да пазарат. Преференциите на потрошувачите се менуваат и тие сега се посвесни за безбедноста поврзана со мобилните телефони.

Трговците ги следат своите потрошувачи овозможувајќи мобилно плаќање. Пазарот за е-трговија е во пораст на глобално ниво со масивни платформи за е-трговија како што се Amazon и Alibaba, кои водат како пример, со започнување на сопствени платформи за мобилно плаќање. Други мали платформи за е-трговија се зголемија на пазарите во развој откако станаа овозможувачи на мобилни плаќања.

Возење мобилни плаќања понатаму

Иновациите во технологијата за мобилни плаќања се очекува да продолжат низ целиот свет. Овие иновации веројатно ќе бидат попривлечни и за потрошувачите и за трговците, што ќе доведе до усвојување и користење на мобилни плаќања. Несомнено има значителен раст во fin-tech секторот кој во минатото ја наруши банкарската индустрија.

Многу земји ширум светот се залагаат за безготовински економии. Доколку целосно се усвои, луѓето ќе преминат од готовински плаќања кон дигитални плаќања во кои доминираат мобилните плаќања. Ова најверојатно дополнително ќе го зајакне пазарот за мобилни плаќања. Сепак, постои потреба од зголемена безбедност на овие иновации за да се заштитат потрошувачите.

Најнови вести

Човекот од Илиноис го нарекува ден во неговата 40-годишна кариера откако освоил 2 милиони долари
2023-10-01

Човекот од Илиноис го нарекува ден во неговата 40-годишна кариера откако освоил 2 милиони долари

Вести