Аристократ се согласи да купи NeoGames за 1,8 милијарди долари

Вести

2023-05-15

Benard Maumo

На 15 мај 2023 година, Aristocrat Leisure Limited, популарна компанија за забава за игри со седиште во Австралија, отворено објави планови за купување на 100% акции во NeoGames. Компанијата планира да ја купи секоја акција за 29,50 долари, а трансакциската документација ќе биде објавена на NASDAQ платформа

Аристократ се согласи да купи NeoGames за 1,8 милијарди долари

Според Aristocrat, вкупната вредност на капиталот на NeoGames е приближно 1,0 милијарди долари, со премија од околу 104% во споредба со 3-месечната просечна цена на обемот пред 12 мај 2023 година. Тогаш, велат од компанијата, секоја акција била вреднувана на 14,45 долари, што дава вредност на математичкото претпријатие од 1,8 милијарди долари.

Преземањето ќе биде предмет на неколку регулаторни процедури, вклучувајќи ги и потребните одобренија од акционерите на NeoGames и регулаторните овластувања. 

Добрата вест е тоа Aristocrat Leisure Limited може да очекува да работи откако одборот на NeoGames го одобри договорот и ги советуваше акционерите да го поддржат преземањето. Акционерите на NeoGames колективно поседуваат 20,4 милиони акции во компанијата, 61% од вкупните акции. 

Краток преглед на NeoGames

Основана во 2005 година, NeoGames е водечки развивач на содржини со седиште во Израел. Компанијата е позната по својата лотарија, спортско обложување и мобилни казино игри, во партнерство со популарните државни лотарии за да понудат врвни технологии на iLottery и неспоредливи услуги за игри. 

Искусните мобилни играчи со гребење мора веќе да ги знаат насловите на колекциите на NeoGames, вклучително и

  • Пиратска потрага
  • Подводни богатства
  • Авантурите на Савана
  • Кралица на дијамантите
  • Голем множител на здроби

Овие игри и многу други во портфолиото на компанијата се достапни во 200+ мобилни казино апликации и водечки места за лотарија на над 50 регулирани пазари. Играчите пристапуваат до овие игри преку различните онлајн деловни единици на NeoGames, RMG, вклучувајќи:

  • Неоигри
  • AspireCore
  • Пари игра
  • BtoBet

Официјална изјава

Коментирајќи за стекнувањето, Ревор Крокер, извршен директор и управен директор на Aristocrat рече дека додавањето на NeoGames во растечкото претпријатие на Anaxi му дава на Аристократ ширум светот опсег и способност во процутот онлајн сектор RMG. Службеникот ја пофали цврстата посветеност на NeoGames за одржливост, одговорна игра и култура на прво место на луѓето.

Крокер заклучи:

Оваа предложена аквизиција се надоврзува на силата и издржливоста на нашиот бизнис, ги проширува пазарните можности и додава способности за отклучување на нашиот целосен потенцијал. Остануваме фокусирани на извршување на нашата докажана стратегија за раст и создавање долгорочна вредност за акционерите на Аристократ.

Од своја страна, извршниот директор и управен директор на NeoGames, Моти Малул, рече дека компанијата е воодушевена што ќе му се придружи на Aristocrat и ќе игра клучна улога во нејзиниот иден развој. 

Малул додаде:

Ние сме многу горди на нашите луѓе и тимови кои не доведоа до лидерска позиција и постигнаа достигнувања во областите на iLottery, iGaming и онлајн спортско обложување, што ја овозможи оваа возбудлива комбинација. Не се сомневаме дека заедно со Аристократ ќе станеме глобален лидер во онлајн игри со вистински пари, обезбедувајќи неспоредливи производи, услуги и содржини од игри за целата наша база на клиенти и индустрија.

Најнови вести

Relax Gaming го крунисува својот најнов џекпот милионер со мегаплати во Unibet
2023-09-03

Relax Gaming го крунисува својот најнов џекпот милионер со мегаплати во Unibet

Вести